Piaskowy Baranek

wpis w: Kuchnia, Wielkanoc | 4

Każdy ma jakieś tradycje w domu, codzienne, świeckie i te świąteczne. U nas jedną z takich tradycji jest to, że na przykład mój mąż robi najlepszy na świecie pasztet a ja piekę piaskowego baranka.

Skąd ten baranek? Dawno, dawno temu, w czasach gdy kuchnię omijałam bardzo szerokim łukiem, dostałam od mojej szefowej „na jajeczko” teflonową foremkę z tchibo – baranka właśnie. W pierwszej chwili pomyślałam sobie, że pewnie cisnę w kąt i tyle będzie z niego radości, ale chociaż jeden raz – ten pierwszy, wypadało jej użyć, żeby zdać relację czy działa. Foremka okazała się rewelacyjna a baranek przyjął się w rodzinie na zawsze :)

Przepis, z którego korzystam, to klasyczny przepis na piaskową babkę wielkanocną:

Składniki:
2 jaja
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (130g)
pół szklanki cukru (110g)
pół kostki masła (100g)
cukier waniliowy (cała torebka)
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie – krok po kroku:
1. roztopić masło w rondelku i odstawić do wystygnięcia,
2. oddzielić żółtka od białek,
3. żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę,
4. dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, dokładnie wymieszać (będzie suche),
5. roztopione, schłodzone masło wlać cienkim strumieniem do masy i wymieszać,
6. białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.

Wlać do formy wysmarowanej masłem (ja posypuję też bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut – na złoto i do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów foremki.

DSCF8954

Po wyjęciu zostawiamy babkę na parę chwil, żeby przestygła i jeżeli foremka stała do góry nogami, tak jak mój baranek, odcinamy ostrym nożem sam dół – żeby mógł stać. Posypujemy cukrem pudrem i szukamy odpowiednio dużego koszyczka, żeby się do niego zmieścił oprócz innych pokarmów zanoszonych do poświęcenia w Wielką Sobotę.

DSCF8957-wp

Ciasta jest nieco za dużo na baranka, więc powstały też dwie mini babeczki :)

Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam dużo słońca i radości na te świąteczne dni!

  • Słońce ma być, sprawdziłam prognozy, radość też będzie, a Twój baranek jest super. Podoba mi się. :-) I przepis wydaje się prosty. ;-)
    Dużo spokoju, odpoczynku, radości i nadziei życzę Tobie i Twojej rodzinie. :-*

    • Dziękuję Basiu! Mam nadzieję, że prognoza na słońce się u Ciebie sprawdziła i że miło spędzasz te świąteczne, wiosenne dni :*

      • Pogoda na święta była rewelacyjna. I ogólnie święta miałam udane. Dziękuję. :-)