Muffinki Pączkowe z Dżemem

wpis w: Kuchnia | 12
Niektórzy już to wiedzą, inni może jeszcze nie – uwielbiam muffinki. Nie piekę żadnych ciast, raz w roku tylko tort dziecku, natomiast od jakiegoś czasu prawie w każdy weekend robię babeczki. Wybieram przepisy proste (bo nie jestem jakimś mistrzem w kuchni) i koniecznie z takimi składnikami, które w większości można znaleźć w przeciętnej kuchni (czyli mojej). Mam kilka ulubionych przepisów, a w tym tygodniu znalazłam na blogu Moje Pasje kolejny do kolekcji – muffinki pączkowe. Pączki uwielbiam, ale nie jem (za tłuste, plus te kalorie…), ale jeżeli w nazwie są muffinki + pączki to już przepadłam. Z kretesem :)

 

I oto są – zrobiłam dziś:
muffinki pączkowe
Na facebooku zostałam zapytana o przepis, więc może i tu komuś się przyda:
Składniki mokre:
180ml mleka
110ml oleju (dałam 100ml)
2 duże jajka (dałam 2 średnie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (trochę mi się przelało przez tę łyżeczkę :)
Składniki suche:
350g przesianej pszennej mąki tortowej (cierpiałam, bo ostatnio do wszystkiego daję razową)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru pudru
i dodatkowo pół szklanki dżemu. W oryginalnym przepisie jest konfitura z dzikiej róży, ale że takowej nie posiadałam a za to miałam otwarty dżem z dyni z pomarańczami i cytrynami. Wyszło przepyszne, lekko kwaskowe, mmm..
W jednym naczyniu dokładnie zmieszać mokre składniki, w drugim suche, następnie połączyć jedne i drugie, ale już nie tak super dokładnie – tylko tyle, żeby się ze sobą połączyły.
Foremki wyłożyć papierem lub posmarować, nałożyć do nich po trochu masy (do 1/3 wysokości – mi wyszło około pół łyżki na każdą), następnie włożyć po łyżeczce dżemu lub konfitury i przykryć resztą masy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180st.) na 20-25minut. Ja piekłam 20 minut z grzałką dolną + 5 minut z górną.
I na koniec – można zamoczyć lekko przestudzone babeczki w rozpuszczonym masełku i posypać brązowym cukrem (na pewno pycha!), ale ja tylko lekko oprószyłam cukrem pudrem.

 

Wstępnie zjadłam trzy, jeszcze takie ciepłe…

:)

  • Ja też uwielbiam muffinki! Mniam mniam! :)

    • ewa

      Fajnie, że nie tylko ja taka ześwirowana :D

  • super! dzięki za przepis, na pewno wypróbuję :))

    • ewa

      Koniecznie, bo są pyszne! Ale koniecznie zwołaj grupę na degustację – najlepsze ciepłe :)

  • no cudne Ci wyszły :) Strasznie se cieszę że przepis przypadł Ci do gustu :) Aż tutaj czuję jak pachną…. :) Pozdrawiam cieplutko :)

    • ewa

      Przepis cudny, babeczki pyszne – nic więcej do szczęścia nie trzeba. No – może filiżanki earl grey lub kubka mleka :) Dziękuję i pozdrawiam!!

  • "Na fejsbuku zostalam zaatakowana o przepis"…phiiii! tez mi cos!
    ;)
    Dzieki, Ewciu! ja za mufasami nie przepadam wcale a wcale, za to paczki? hmmm… bardzo! :D Ale mam ochote niessssamowita na "cus", wiec mysle, ze niebawem poczynie te Wasze cudenka.
    Natomiast "Moje Pasje" mam juz "na pasku". Mysle, ze bedzie to moja zguba………….:P

    Pzdr!
    Siostra

    • ewa

      No a nie był wrzasku na fb? :)

  • Z dżemem mówisz, i że takie pyszne? To ja spróbuję następnym razem wg swojego przepisu, tylko dam dżem zamiast czekolady, w końcu jakieś urozmaicenie się przyda ;) Też uwielbiam mufinki, takie cieplutkie, wyjęte z piekarnika, mmm…

    • ewa

      Yhm, z czekoladą mówisz? Hmmm… Muszę spróbować, mmmm :D

  • Wlasnie probuje przepis z babcinym dzemem trudkawkwym:)

    • ewa

      Oj, przypomniałaś mi o tych muffinkach, a pojutrze tłusty czwartek!! lecę sprawdzić czy mam wszystkie składniki :))