Muffinki z Żółtym Serem

wpis w: Kuchnia | 0

Ponieważ u mnie w domu tylko ja jestem fanką muffinek na słodko, postanowiłam zrobić muffinki na ostro.

Z nadzieją, że mąż może je polubi… Pierwszy przepis, który wypróbowałam to muffiny z żółtym serem (znaleziony na blogu „moje wypieki” – dodałam kilka swoich uwag)

250g mąki pszennej (tradycyjnie mieszam: 200g zwykłej, 50g razowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
marchewka średnia lub cukinia (około 100g)- zetrzeć na tarce o średnich oczkach (można też zrobić na przykład z dynią lub innymi warzywami)
150g sera żółtego (ja próbowałam ten w kawałku z biedronki i jest ok) – zetrzeć na tarce o średnich oczkach
75ml oleju
220ml mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli (drobnej, morska gruboziarnista się nie rozpuszcza…)
przyprawy – pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chili – ja dałam pół łyżeczki pieprzu mielonego i pół łyżeczki chili – jest średnio ostre, można dać ciut więcej jak ktoś lubi
zioła do smaku – ja dałam dużą łyżkę natki pietruszki (mały zimowy pęczek), ale można próbować z bazylią, oregano, szczypiorkiem, suszonymi pomidorami)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę przesiać.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, proszek, sól, przyprawy.
Do drugiego ser żółty, starte warzywo, posiekane zioło – wymieszać a potem dodać mleko, olej, jajka i wymieszać całość. Złączyć z produktami suchymi, wymieszać łyżką lub widelcem pozostawiając ciasto grudkowate.
Nakładać ciasto do foremek a po nałożeniu posypać dodatkowym serem (około 30-50g) i oprószyć słodką papryką – wygląda pięknie po upieczeniu!
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25minut w temperaturze 190stopni (środek piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Studzić na kratce. Są pyszne na ciepło- na śniadanie lub na kolację. Pysznie smakują też przekrojone na pół, polane keczupem :)
Smacznego życzę!