Muffinki z Serem Pleśniowym i Żurawiną

wpis w: Kuchnia | 0

Kiedyś już pisałam o tym, że w zasadzie w naszym domu tylko ja lubię muffinki na słodko. W ogóle chyba tylko ja lubię muffinki, jeśli ma być ściślej, ale cały czas próbuję nowe przepisy słodkie i słone – a nuż któryś się przyjmie? Jednym z takich eksperymentów był pomysł na muffinki z serem pleśniowym i żurawiną. Połączenie wydało mi się tak dziwaczne, że po prostu musiałam sprawdzić jakie będą te muffinki w smaku.

Przepis jest ultra prosty:

Składniki suche:
– 2 szklanki maki tortowej typ 450 (można zamienić z krupczatką wg oryginalnego przepisu, ja robiłam z samej pszennej),
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki sody,
– sol i pieprz do smaku (pieprzu trzeba dać sporo wg mnie),
– 15 dag lazura, rokpolu lub innego sera pleśniowego o intensywnym aromacie,
Składniki mokre:
– ½ szklanki mleka + tyle ile przyjmie jeszcze ciasto,
– 10 dag ( ½ kostki) prawdziwego masła, miękkiego
– 2 cale jajka

a do posypania garść suszonej żurawiny

DSCF5404

I tradycyjnie – mieszamy składniki suche, ser pleśniowy pokruszyć palcami (ja odrywałam kawałeczki widelcem), dodajemy miękkie masło i mieszamy a następnie dodajemy do tej masy dodajemy zmieszane ze sobą mleko i jajka. Jeśli ciasto jest za gęste – dodajemy trochę mleka, konsystencja ma być taka, żeby łatwo dało się nakładać do foremek (ale nie lejąca). Na wierzch każdej muffinki układamy po kilka żurawin i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200°C ok. 20 min (bez termoobiegu, na środkowej półce). Ja piekę pierwsze 15-17 minut z grzałkami góra/dół a ostatnie kilka minut sam dół.

DSCF5409 Muffinki te są super jako dodatek do sałat na przykład, z pomidorami. Pyszne na ciepło.

A tak wyglądają w środku:DSCF5411

Smacznego :)