Muffinki z Jabłkami i Przyprawą Korzenną

wpis w: Kuchnia | 0
Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszne muffinki z jabłkami i przyprawą piernikową. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, lekko przeze mnie zmodyfikowany :)
 P1260367
Składniki (na 12 zwykłej wielkości babeczek)
1,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki razowej
pół szklanki jasnego brązowego cukru (może być też biały jak nie ma brązowego)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
można dodać kilka roztartych ziarenek ziela angielskiego, które doda niezwykłego zapachu
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki, lub kefiru)
3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
1 jajko
3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę (część można zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
Posypka: 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich, kilka łyżek cukru demerara
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Następnie połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki, z wierzchu posypać orzechami i cukrem. Piec około 20 (do 25) minut w temperaturze 190ºC, studzić na kratce.
Przepyszne są jeszcze ciepłe, z mlekiem…
Uściski :D