Muffinki z Borówkami

wpis w: Kuchnia | 2

Jeżeli macie w swoich zapasach trochę zamrożonych borówek, to mam dla Was genialny przepis na muffinki. Z borówkami właśnie. Choć myślę, że można do nich dodać inne drobne owoce, np. jagody, maliny czy jeżyny:
IMG_20150913_183320

Składniki:
200 g mrożonych borówek (w szklance mieści się około 150g borówek)
350 g mąki pszennej (można część podmienić na razową, np. 100g) – 2 i 3/4 szklanki
łyżka otrąb pszennych (czy takich jak akurat macie w domu, ale nie jest to obowiązkowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

120 g prawdziwego masła
130 g cukru (pół szkalnki)
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
140-150 ml mleka (najpierw 140 a w razie potrzeby można troszkę dolać, żeby ciasto nie było zbyt gęste)

W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy do niego cukier zwykły, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jajka i mieszamy tak, aby masa była jednolita. W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i borówkami. Utarte masło z mlekiem i jajkami dodajemy do mąki, delikatnie mieszamy – jak zwykle tylko do połączenia się składników. Z zamrożonymi borówkami jest o tyle łatwiej, że się tak łatwo nie rozgniatają przy mieszaniu jak świeże.
Uzyskaną muffinkową masę nakładamy do foremek, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.25 minut w 180°C, środkowy poziom, bez termoobiegu. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem :)

DSCF6797-wp

Na tych dwóch zdjęciach z posta widać, że lepiej sprawdzają się ciemne papilotki – borówki dość mocno plamią i estetyczniej wyglądają ciemne papierki. Smacznego :)

  • Dagmara Kos

    Właśnie korzystam z Twojego przepisu, ależ Ci jestem wdzięczna za te szklanki :*

    • haha, to dobrze! Ja za każdym razem odmierzając składniki szklankami myślę o Tobie :*