Muffinki Marmurkowe (Zebra)

wpis w: Kuchnia | 0

Wczoraj zrobiłam takie muffinki „marmurkowe” i ponieważ okazuje się, że jest zapotrzebowanie na przepis to się dzielę.

Przypominają mi ciasto z dzieciństwa, które nazywało się”zebra” i bardzo pasują do kawki z mlekiem.

Recepturę znalazłam kiedyś na blogu ‚Moje wypieki’, ale już go tam nie ma, więc przepisuję z mojej kartki :)
 48081_797927273570128_1861932656_n
280g mąki (ja daję około 220g pszennej + 60g razowej orkiszowej)
1 łyżka proszku do pieczenia (nie łyżeczka – łyżka)
szczypta soli
115g cukru (ja daję max 110g)
2 przeciętne jajka
250ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
i 2 łyżki kakao
W jednym naczyniu mieszamy mąkę (przesianą), proszek do pieczenia, cukier, sól. W drugim naczyniu jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Zawartość obu naczyń złączyć, wymieszać – ale nie bardzo dokładnie (czyli postępujemy tak jak z każdymi muffinkami). Podzielić ciasto na dwie części i do jednej z nich dodać kakao – wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych na zmianę – łyżkę ciemnego, łyżkę jasnego (tak jak w zebrze). Ja zaczynam od ciemnego i staram się zakończyć na jasnym – ładnie wtedy wyglądają. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 200stopni (środek piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
A te papierki, które widzicie na zdjęciu to zwykły papier do pieczenia – wg mnie sprawdza się o niebo lepiej od kupnych papilotek. Trzeba pociąć papier na kwadraty i już :) Smacznego!