Muffinki Dyniowo – Kakaowe

wpis w: Kuchnia | 2

Witajcie poniedziałkowo :) Parę dni temu publikowałam wpis na temat tego jak nie marnować zimy (klik) a zapomniałam tam napisać o jednej bardzo ważnej rzeczy.

Silny mróz to doskonała okazja do rozmrożenia zamrażarki!

Co też oczywiście uczyniłam. Przy okazji przejrzałam swoje zapasy i okazało się, że mam tam sporo woreczków z puree dyniowym co zaowocowało muffinkami dyniowymi :) Przepis już się pojawiał na moim blogu dwa razy, w dwóch wersjach – czystej:

Muffinki z Dynią

i z orzechami włoskimi:

Muffinki Dyniowe z Orzechami Włoskimi

a dziś kolejna odsłona – kakaowa. Do podstawowej wersji dodałam dwie czubate łyżeczki kakao a po upieczeniu posypałam je cukrem pudrem. Wyglądają i smakują super. To co? Macie jakieś zalegające puree dyniowe w zamrażarce? Zrobicie babeczki?

Ściskam :)

  • No proszę, ile wersji. :-) Nie zrobię, nie mam puree w zamrażarce. :-) Zresztą nigdy dyni nie przetwarzam, jakoś mnie nie przekonuje. Chociaż… w ubiegłym roku miałam zrobić zupę. Dynię kupiłam i jakoś tak ją polubiłam w całości, że stała jako ozdoba. :-)

    • Ewa

      Basiu – mam chęć spróbować zrobić muffinki z tego przepisu ale z marchewką – może się uda? Dam znać, przepis jest prosty i rewelacyjny. Jak mrugające ciasto marchewkowe mojego męża :)