Muffinki Dyniowe z Orzechami Włoskimi

wpis w: Kuchnia, Uszyte | 8

Trwając w zachwycie nad muffinkami dyniowymi, na które przepis podawałam ostatnio (==> klik), zrobiłam kolejne  korzystając z zamrożonego puree dyniowego, ale tym razem troszkę wzbogaciłam recepturę. Do ciasta dodałam dwie łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich, które teraz są bardzo na czasie, dodałam też sporą szczyptę mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. A na koniec, posypałam muffinki kolejną porcją orzechów, ale już nie tak drobno posiekanymi, żeby stanowiły też dekorację. Efekt? REWELACJA :)

A oto dokumentacja fotograficzna, obowiązkowa. Orzechy jak malowane, w nowym woreczku, uszytym specjalnie dla nich:DSCF5977_WP

Jak siekać orzechy? My mamy takie specjalne urządzenie – deskę z zagłębieniem i podwójne ostrza z uchwytami – niezastąpione! DSCF5981

I muffinki!DSCF5985_WP

A przy okazji robienia tych zdjęć zaobserwowałam to, że te muffinki jako jedyne do tej pory – opadają po chwili. Najpierw są śliczne jak z obrazka a potem się spłaszczają. Myślę, że to kwestia wilgotności, natomiast nie ma żadnego wpływu na smak :) DSCF5993_WP

Pozdrawiam i przepis polecam :)

  • kasias

    Przepyszne Babeczki Ewy:)

    • Ewa

      Hihi, dziękuję Kasiu :)

  • Bosze!
    Nie dość, że muffinki.
    Nie dość, że dyniowe.
    To jeszcze z orzechami <3

    Co do opadu muffinek – też to mam przy moich afrykankach. Ale i tak są pyszne :)

    • Są pyszne :)

      Zaczęłam dodawać ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia więcej i nie opadają tak okropnie już :)

      • Ja dodaję łyżeczkę sody i dupa :(

        • W sumie – daję do nich 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i jeszcze pół łyżeczki sodki i dopiero się trzymają w pionie :) Uważam, że to bardzo dużo, ale jak było mniej to klapały koncertowo…