Kiszone Ogórki na Zupę

wpis w: Kuchnia | 4

Chyba każdy lubi zupę ogórkową, prawda? Ja bardzo! Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem. Zazwyczaj robimy ją z ogórków kiszonych, które ścieramy tuż przed wrzuceniem ich do zupy. Ale jest też inny sposób, według mnie o wiele wygodniejszy i o niebo lepszy w efekcie końcowym. Najpierw ścieramy ogórki a dopiero potem je kisimy. Do zupy wrzucamy wszystko, łącznie z chrzanem, czosnkiem i koperkiem. Efekt? Zachwycający!!

Jak to zrobić? Na 2 kilogramy ogórków (albo tych zwykłych gruntowych kiszeniaków, albo tych pękatych sałatkowych) potrzebujemy 2 łyżki soli, kilka ząbków czosnku, korzeń chrzanu i koperek. Ale koperek ma być świeży, w pęczku – nie ten podsuszany w gałązkach, jaki używamy tradycyjnie do kiszenia ogórków.
P1290145
 Ogórki dokładnie myjemy, obcinamy końcówki, koperek siekamy, przygotowujemy też czosnek i chrzan:
P1290148
 Ogórki ścieramy na tarce – razem ze skórką, zasypujemy solą, mieszamy z koperkiem i odstawiamy, by ogórki puściły sok:
P1290146
Do każdego słoika wkładamy tyle czosnku i chrzanu ile lubimy (ząbek czosnku lub dwa i około 3cm korzenia chrzanu), dokładamy ogórki – ale nie do samego brzegu! trzeba im zostawić trochę miejsca, bo jak zaczną pracować to lubią się przelać :)
P1290160
A zimą – robimy zupkę na bazie lekkiego rosołku (po wlaniu przecieru do rosołu zagotowujemy króciutko), dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i trochę świeżego koperku. Taka zupa ma zapach i smak naprawdę rewelacyjny!
P1290153
 Gdyby ktoś chciał poczytać jak widzi tę zupę mój własny mąż to zapraszam do poczytania jego posta (www.powolipoprostu.pl). Smacznego :)
  • Dawno nie gotowałam ogórkowej. No i oczywiście robię ją zawsze z kiszonych w całości. A tu fajna odmiana, no i jak pisze Artur (bo już byłam) rewelacyjna w smaku. Ostatnio nic mi w kuchni nie wychodzi, więc znając życie pewnie ogórki by mi się zepsuły, ale sam pomysł mi się podoba. :-)

    • Basiu – koniecznie spróbuj. Ogórki zasypane taką ilością soli nie mają prawa się zepsuć, a smak zupy jest naprawdę inny niż z ogórków kiszonych w całości. Spróbuj – najwyżej stracić jakieś 7-8zł (licząc za kilogram ogórków + koperek, czosnek i chrzan) :D