Ciasto Czekoladowe z Cukinią

wpis w: Jesień, Kuchnia | 12

Lubię próbować nowe przepisy znalezione gdzieś na blogach. Chyba wszystkie przepisy na muffinki, które zrobiłam znalazłam w internecie. A czasem znajdzie się też przepis na intrygujące ciasto – takie jak na przykład wegańskie ciasto czekoladowe z cukinią z bloga simpife.pl. Ponieważ jednak ani ja, ani nikt w mojej rodzinie nie jest weganem, więc troszkę przepis zmodyfikowałam:

3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej ( u mnie żytnia)
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki grubo mielonych płatków owsianych (dałam po prostu błyskawiczne, nic nie mieliłam)
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao (śmiało, z górką)
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody
1 łyżka soku z cytryny lub octu
niepełne pół szklanki oleju
1 szklanka startej cukinii
1/2 szklanki mleka roślinnego – ja dałam zwykłe mleko 2%
+ od siebie dodałam jedno jajko

Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
Do suchych składników dodajemy mokre i startą cukinię. Mieszamy.
Wykładamy do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy ok 45 minut w 180°C, bez termoobiegu. Po 40 minutach sprawdzałam, patyczek był suchy, ale zostawiłam do 45 minut tak jak było podane w oryginalnym przepisie.

Ciasto kompletnie mnie zaskoczyło. W smaku przypomina mi klasyczny murzynek, który uwielbiam. Nie jest słodkie, co według mnie jest zaletą – daje możliwość dowolnych połączeń z rożnymi dodatkami. Ja na pierwszy rzut dodałam polewę czekoladową (niestety taką sklepową…), ale już mam w planie zrobić jeszcze raz to ciasto i przełożyć je jakimś dżemem. Ciasto idealnie pasuje do kawy, herbaty – a z mlekiem to już w ogóle niebo w gębie. Wypróbowałam oczywiście natychmiast wszystkie te kombinacje :)

DSCF6518-wp

DSCF6475
Serdecznie pozdrawiam i życzę pięknego czwartku!

  • Wyglada naprawdę apetycznie i nawet ja skupiłabym sie na mały kawałek :) moja sis robiła ostatnio czekoladowe z buraczkami i tez była rewelacja! Buziaki i smacznego ;)

    • Ewa

      No tak właśnie tez z Arturem rozmawialiśmy wczoraj, że z burakami czy marchewką też powinno być fajne! Buziaki!!

  • „2 łyżki kakao (śmiało, z górką)” już widzę, że się polubimy :D

    • Ewa

      Haha, a co sobie będziemy żałować! Kakao jest bardzo OK :) Ściskam :D

  • robię bardzo podobne ciasto jednak jego bazą jest głownie cukinia a mąka tylko drobnym dodatkiem i zawsze wychodzi pyszne! :)

    • Ewa

      Oo, to ja bym chciała spróbować! Jestem fanką cukinii :) Czy masz przepis u siebie na blogu? Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :**

  • Żebyś wiedziała, że zrobię. :)

    • i bardzo dobrze!! :)

      • Zrobiłam. Jest bardzo smaczne, ale rozpada mi się. Jak mi kiedyś wyjdzie idealnie jakieś ciasto to bedzie cud. :-)

        • hmm, ono jest dość kruche / kruszące się, może wyszło Ci właśnie takie jak ma być?

          • Na Twoich zdjęciach wygląda na bardziej zwarte. :-) No i ja swoje chyba za długo piekłam. I odsaczyłam cukinię, a chyba nie powinnam, nie? Wiesz chyba zrobię je jeszcze raz. :-D

          • hmm, nie… nie odsączaj cukinii… i piecz tyle czasu, ile w przepisie :D zrób jeszcze raz :D